Ayva Çayı Nasıl Demlenir?

Çocukluğunuzu Doğu Karadeniz’de hatta bir köyde geçirmişseniz hayatınızın bir döneminde mutlaka bu çaydan içmişsinizdir. Geçenlerde aklıma gelince ben de bu eşsiz lezzeti tekrar tadayım diyerek Ayva Çayı’mı demledim ve şu anda afiyetle içiyorum.

Ayva çayı genelde ayva ağacının kurutulmuş yapraklarından yapıyorlarmış, ancak benim demlediğim çay daha farklı.

İlk olarak ayva ağacının bir kaç adet dalına ihtiyacınız var. Meyve olan dalları kırmayın, kıyıda kenarda ağaca zarar vermeyecek dallardan bir iki tane kırsanız yeterli. ayva-agacinin-dallari

İkinci olarak elinize keskin bir bıçak alıp dalın kabuğunu soyma işine girişmeniz gerekiyor, dikkatli bir şekilde daldan kabuğu ayırın.
ayva dallarının kabuğu

Bir miktar ayva kabuğu soyduktan sonra bu kabukları yıkayın ve demliğe koyun ve üstüne su ekleyip ocakta kaynamaya bırakın.
ayva-dallari-ve-demlik

Çayınız kaynadıktan sonra 5-10 dakika demlenmesi için bırakın, demini aldıktan sonra afiyetle içebilirsiniz.
demlenmiş ayva çayı

Afiyet Olsun!

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir